14 Temmuz 2008 Pazartesi

Avrupa Birliği, destek mekanizmalarının büyük bir çoğunluğunu çok yıllı programlar temelinde planlamaktadır. Bunun en önemli nedeni programların hedefine ulaşmasının bir yıldan fazla sürebileceği olasılığı ve desteğin sürekliliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.
Avrupa Birliği'nde KOBİ'lere yönelik en önemli doğrudan destek İşletmeler ve Girişimcilik için Çok Yıllı Program'dır. 2001–2005 yılları arasında uygulanmakta olan, 450 milyon bütçeye sahip

İşletmeler ve Girişimcilik için 4, Çok Yıllı Programcın hedefleri:

1.Bilgiye dayalı uluslararası ekonomi düzeninde, işletmelerin büyümesinin
desteklenmesi ve rekabet gücünün yükseltilmesi,
2.Girişimciliğin desteklenmesi,
3.Araştırma, yenilik ve girişimciliğin desteklenmesi amacıyla işletmelere
Yönelik idari ve yasal çerçevenin geliştirilmesi ve basitleştirilmesi, 4.işletmelere, özellikle KOBİ'lere yönelik mali olanakların iyileştirilmesi, 5.AB'nin işletmelere yönelik desteklerinin (program, ağ ve hizmetler)

Eşgüdümünün iyileştirilmesi ve işletmelerin bu desteklere erişimlerinin
Kolaylaştırılmasıdır.

Bu kapsamda, işletmelere bilgi sağlayan Avrupa Bilgi Merkezleri Ağı ve Avrupa Yatırım Fonu tarafından desteklenen işletmelere yönelik çeşitli mali araçlar oluşturulmuş; Avrupa çapında iyi uygulamaların tanıtılarak KOBİ politikasının yönlendirilmesinde yol gösterici olan projeler gerçekleştirilmiştir. Program çerçevesinde yer alan destekler yayında ayrıntılı olarak incelenmektedir.

Programın, 2007–201 3 döneminde Tek Pazar içerisinde rekabet edebilirliğin ve yenilikçiliğin desteklenmesi için AB Komisyonu tarafından oluşturulan yeni Rekabet Edebilirlik ve Yenilikçilik Çerçeve Programı (RYÇP) kapsamında devam etmesi planlanmaktadır.

Program, Avrupa'da verimlilik ve büyümeyi hedefleyen Topluluk programlarının bir araya getirilmesini amaçlamaktadır. 2007'den sonra RYÇP bünyesinde faaliyete devam edecek olan programlar:

• İşletmeler ve Girişimcilik İçin Çok Yıllı Program
• Avrupa için Akıllı Enerji Programı
• LİFE programı
• Modinis, Dijital İçerik ve e-TEN Programlan
• Araştırma ve Teknolojik Gelişme için Çerçeve Programın yenilikçilik içeren bazı faaliyetleri
Bu programlar I Ocak 2007 tarihinden itibaren birlikte değerlendirilecektir; ancak 2006 yılı sonuna kadar faaliyetlerine bağımsız olarak devam edecekleri için yayınımızda ayrı ayrı incelenmiştir.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: