13 Temmuz 2008 Pazar

Gümrük birliğinin bazı unsurları, AB ile Türkiye arasındaki rekabet koşullan üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir.

Bölgesel gelişmişlik farklarını gidermek, alt yapıyı geliştirmek, çevre problemlerine çözüm getirmek, Ar-Ge kapasitesi geliştirmek, istihdam yaratmak ve bazı sektöre! Problemlerin çözümü için kullanılan çeşitli AB Fonları, AB'deki üreticilerinin sabit sermaye, Ar-Ge ve çevre yatırımı maliyetleri ile istihdam harcamalarını azaltmaktadır. Ancak, aynı pazarda ve aynı koşullar altında rekabet etmek durumunda olan Türk üreticiler bu kaynaklardan yararlanma olanağına sahip bulunmamaktadırlar.

Türkiye'de KOBİ'lere sağlanan devlet yardımlarının nitelikleri, çeşitlilikleri ve mali büyüklükleri, KOBİ'lerin sağladığı istihdam, katma değer, ödedikleri vergi miktarı vb. gibi değerlerle orantılı olarak da ele alındığında, AB üyesi ülkelerdeki destek ve hizmetler karşısında göreli olarak yetersiz kalmaktadır.

Türkiye-AB gümrük birliğinin, KOBİ'ler üzerindeki olumsuz etkilerini telafi edecek etkili sistemler de bulunmamaktadır.

Öte yandan, Kuzey Afrika ülkeleri, Meksika ve Güney Amerika ülkeleri başta olmak üzere, AB'nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) akdettiği bazı ülkeler Türk ürünleri ile rekabet endişesi nedeniyle ülkemizle STA imzalamaktan kaçınmaktadır. Bu durum, bir taraftan Türk ürünlerini söz konusu pazarlarda rekabet açısından AB menşeli ürünler karşısında dezavantajlı bir konumda bırakırken, diğer taraftan AB'de serbest dolaşım hakkını kazanan anılan ülke menşeli ürünlerin ülkemiz piyasasına son derece avantajlı bir şekilde girişine imkân tanımakta olup, özellikle KOBİ'leri olumsuz yönde etkilemekte ve haksız rekabete yol açmaktadır.

Yukarıda belirtilen temel yapısal sorunlara ilaveten, ülkemizin, sahip olduğu ekonomik potansiyele, insan gücüne ve son yıllarda gerçekleştirilen hukuki ve kurumsal alt yapıya rağmen, yabancı sermaye girişi açısından da yetersiz durumda olduğu görülmektedir.
Ayrıca, KOBİ'lere sunulan finansman dışı desteklerin de yeterince gelişmediği, kamu sektörünün talebi karşılamada yetersiz kaldığı, özel sektörün ise bu alanda aktif bir şekilde rol alacak kurumsal kapasiteye sahip olmadığı görülmektedir. Bu çerçevede, KOBİ'leri geliştirmek ve desteklemek amacıyla aşağıda belirtilen amaç ilke ve politikalar çerçevesinde hareket edilmesi öngörülmektedir.

—KOBİ Temsilcisi (SME Envoy)
KOBİ'lerin Komisyon bünyesinde kendilerine doğrudan bir muhatap bulabilmesi amacıyla atanan Avrupa Komisyonu KOBİ Temsilcisi İşletme ve Sanayi Genel Müdürlüğü'ne bağlı görev yapmaktadır, ilk KOBİ Temsilcisi girişimcilik ve KOBİ'lerin teşvik edilmesini sağlamak amacıyla Aralık 2001 tarihinde atanmıştır. KOBİ Temsilcisinin görevleri Avrupa Birliği'nin KOBİ'lere yönelik politika ve destek programlarının şekillendirilmesine katkıda bulunmak ve KOBİ’lerle Komisyon arasındaki iletişimin güçlendirilmesini sağlamaktır. KOBİ Temsilcisinin öncelikli hedefleri KOBİ'lere yönelik AB politikalarını izlemek, Komisyon içerisinde gayrı resmi bir KOBİ ağı oluşturmak, KOBİ'lere yönelik yasal düzenlemelerin iyileştirilmesini sağlamak ve Komisyon'un KOBİ'lerden geri bildirim almasını kolaylaştırmaktır.

—İşletme Politika Grubu
Avrupa Komisyonu'na, girişimcilik politikası ile ilgili konularda danışmanlık
Yapmak üzere Komisyon tarafından 2000 yılında işletme Politika Grubu oluşturulmuştur. Söz konusu grup, üye ülke temsilcileri (Sanayi ve KOBİ'lerden sorumlu üst düzey yetkililer) ve "Profesyonel Oda" adı verilen iş dünyasından üst düzey uzmanlar olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Her iki yılda bir yenilenen profesyonel odanın 44 üyesi bulunmaktadır.

—Avrupa KOBİ Gözlemevi
KOBİ'lere yönelik politikaların şekillendirilmesinde KOBİ'lerin yakından tanınması son derece önemlidir. Avrupalı KOBİ'ler ve faaliyetleri ile ilgili istatistikî araştırmalar Eltrostat tarafından yapılmakta ve yayımlanmaktadır.

Ayrıca 1992 yılında KOBİ'lerin ekonomik performansını daha yakından takip edebilmek amacıyla Avrupa KOBİ Gözlemevi oluşturulmuştur. Gözlemevi KOBİ politikasına yön veren kurumlara, araştırmacılara ve KOBİ'lere bilgi sağlamakla görevlidir.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: