21 Temmuz 2008 Pazartesi

Avrupa ekonomisinin rekabet edebilirliğinin artırılmasında teknoloji üretimi ve yenilikçilik kapasitesinin güçlendirilmesi büyük önem taşımakta ve Lizbon stratejisinin de en öncelikli hedeflerinden birini oluşturmaktadır.

Avrupa Birliği'nde yenilikçilik alanındaki çalışmalar büyük ölçüde araştırma ve geliştirme alanındaki çerçeve programlar dâhilinde desteklenmiştir. Yenilikçiliğin iş dünyasına yansıması bakımından önümüzdeki yıllarda İşletmeler ve Girişimcilik için Çok Yıllı Program'ın devamı niteliği taşıyacak olan Rekabet Edebilirlik ve Yenilikçilik Çerçeve Programı (RYÇP) bünyesinde yeni faaliyet alanları tasarlanmaktadır.

AB, Birlik genelinde ve üye/aday ülkeler düzeyinde yenilikçilik politikası oluşturulması amacıyla yenilikçi işletmelerin kurulmasında, yenilikçiliğe finansman sağlanmasında iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasını hedeflemektedir. Bu alanda yeni teknoloji üretiminin yanı sıra mevcut teknolojinin Avrupa çapında yaygınlaştırılması ve özellikle KOBİ'ler tarafından kullanımının sağlanması hedeflenmektedir. Teknolojik içeriğe sahip olmayan yeniliklerinde yaygınlaştırılması yeni dönemin hedeflerinden biridir. KOBİ'lerin yeni iş ve yönetim modellerini benimsemelerine yardımcı olacak faaliyetlerin çoğaltılması işletmelerin rekabet edebilme kapasitelerini artıracaktır.

Avrupa Birliği teknoloji, yenilikçilik, araştırma ve geliştirme alanlarında başta çerçeve programlar olmak üzere çeşitli destek araçları geliştirmiştir. Bu araçlardan KOBİ'lerin yararlanması özellikle teşvik edilmekte, teknoloji ve yenilikçilik ağlarına katılımları beklenmektedir. Genellikle 2000–2006 bütçe dönemi için tasarlanmış olan bu programların benzerleri yeni bütçe döneminde de geliştirilmektedir.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: