22 Temmuz 2008 Salı

• AB, Avrupa çapında araştırma faaliyetlerini güçlendirmek amacıyla Avrupa Araştırma Alanı'nı (AAA) oluşturmak ve güçlendirmek, bu alanda Avrupa çapındaki araştırma faaliyetleri arasındaki işbirliğini artırmak

• Ulusal politikaların ve araştırma desteklerinin uyumunu sağlamak ve genişleme süreciyle birlikte araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ivme kazandırmak

• İşletmelerin özelikle KOBİ’lerin teknoloji ve yenilikçilik kapasitelerini artırmak

—Programın araçları:
Program üç araçla değişik tematik alandaki projeleri ve özel araştırma
faaliyetlerini yürütmektedir.

Bu araçlar:
• özel Hedefli Araştırma Projeleri (STREP): Yeni teknoloji geliştirilmesinde kullanılan bir araçtır. Açık ve net olarak tanımlanmış, belirli bir konuya odaklanmış ve somut, ölçülebilir sonuçlar beklenen projeler yürütmektedir.

• Bütünleştirilmiş Projeler (İP): AB sanayine katkıda bulunacak yenilikçi araştırma projeleri oluşturmak üzere farklı bilimsel disiplinlerin bir araya getirildiği bir araç olan İP, AB’nin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmaya yönelik, teknolojinin üretimden yaygınlaştırılmasına kadar olan süreci bir bütün halinde ele alan projeler yürütmektedir.

• Mükemmeliyet Ağları (NOE): Avrupa çapında araştırma kapasitesinin bütünleştirilerek bilim ve teknolojinin geliştirilmesi için kullanılan, temelde araştırma kurumlarına yönelik bir araçtır. Bilimsel araştırmaların mükerrerliğini ortadan kaldırarak hızlı ilerlemesini amaçlayan projeler yürütmektedir.

Ayrıca, işbirliği, eşgüdüm ve diğer benzeri faaliyetleri destekleyen araçlar da bulunmaktadır.

• Eşgüdüm Eylemleri (CA): Araştırma ve yenilik faaliyetlerinde ağ oluşturma ve eşgüdümün sağlanmasını amaçlamaktadır.

• Özel Destek Eylemleri (SSA): Özel destek eylemleri, bilgilendirme ve iletişim konusunda seminerler, konferanslar gibi faaliyetleri desteklemektedir.
Programın faaliyet alanları:

• Tematik Alanlar;
Tematik alanlarla ilgili ayrıntılı bilgiler CORDIS sayfasında yayımlanan çalışma programlarında bulunmaktadır. Program süresince yayımlanacak teklif çağrılarına ilişkin bilgiye çalışma programlarından ulaşmak mümkündür. KOBİ'ler havacılık ve uzay alanı dışındaki tüm projelere katılmaktadır. ,

Yaşam bilimleri, genom bilim ve sağlık için biyoteknoloji: Bu tematik alanda yenilikçi araştırmalara yönelen firmalar ve tıp alanındaki çalışmalar desteklenmektedir,

Bilgi toplumu teknolojileri:
Her alandaki interaktif ve akıllı sistemler, e-ticaret, yeni iletişim sistemleri ve ağlan, sistem bileşenleri ve mikro sistemler, bilgi yönetimi alanındaki çalışmalar desteklenmektedir.
Nano teknoloji ve nano bilimler, bilgi tabanlı çok fonksiyonlu malzemeler, yeni üretim süreçleri ve araçları: Molekül çalışmaları; nano ve biyoteknoloji; akıllı malzemeler; akıllı, güvenli, temiz ve sürdürülebilir üretim; sanayi ürünleri ve sistemlerinin dönüşümü ve buna bağlı sosyoekonomik araştırmalar desteklenmektedir.

Havacılık ve uzay Gıda kalitesi ve güvenilirliği:
Mikro organizmaların analizi ve keşfi, sağlıklı gıdanın sağlıklı üretimi, genetik olarak yapıları değiştirilmiş organizmalar, çevre ve sağlık gibi alanlardaki çalışmalar desteklenmektedir.
Sürdürülebilir kalkınma, küresel değişim ve eko sistemler: Yenilenebilir enerji kaynaklan, iklim değişimi, suyun dönüşümü, biye çeşitlilik alanlarındaki çalışmalar desteklenmektedir. 0 Bilgi temelli toplumda yurttaşlık ve yönetişim: Bilginin üretimi, dağıtımı ve kullanımı; bilgi temelli toplumun geliştirilmesi; vatandaşlık ve yönetişim gibi konularda destek sağlanmaktadır .

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: