23 Temmuz 2008 Çarşamba

Kolektif Araştırma:
Kolektif araştırma, bilgi tabanını genişletmek ve KOBİ'lerin rekabet yeteneğini iyileştirmek amacıyla araştırma ve teknoloji geliştirme uygulayıcıları (araştırma merkezleri, üniversiteler vb.) tarafından sanayi birlikleri adına yürütülen araştırma türüdür. Araştırma sonuçlarının aynı sektör içindeki tüm KOBİ'lere dağıtılması istenir.

Kolektif araştırma projelerinin bütçesi 2–5 milyon Euro'dur ve proje süresi 2–3 yıl arasındadır. AB araştırmayı yapacak bir kurum temin etmekte ve proje bütçesinin %50'sini karşılamaktadır.
Kooperatif Araştırma (CRAFT Projeleri):

Değişik ülkelerden belirli sayıdaki KOBİ'nin bir araya gelerek ortak problemlerini ve gereksinimlerini karşılayacak özel bir bilimsel teknolojik araştırmayı Ar-Ge kurumlarına, Örneğin üniversitelere, yaptırmasıdır. AB araştırmayı yapacak bir kurum temin etmekte ve proje bütçesinin %50'sini karşılamaktadır. Bu projeler 1–2 yıllık projelerdir ve AB katkısı 2 milyon Euro'ya kadar çıkabilmektedir.

Bu projelerdeki en önemli kriterler en az 3 KOBİ ve en az 2 Ar-Ge kuruluşundan oluşan bir takımın gerekliliğidir. Proje sonucunda ortaya çıkan tüm patent ve fikri mülkiyet haklan projeye katılan KOBİ'lere ait olmaktadır.

Programdan yararlanabilenler, ilgili bölgeler:
En az 2 üye ülkeden 3 tüzel kişiliğin oluşturduğu konsorsiyumlar proje
sunabilmektedir.
Destek faaliyetlerinde (eşgüdüm ve özel destek eylemleri)
bir katılımcının proje sunması mümkün olabilmektedir.
Katkı payı ödeyerek katılabilen ülkeler:
• Üye ve aday ülkeler
• Ortak ülkeler: İzlanda, İsrail, Lichtenstein, Norveç, İsviçre
• Araştırma alanında faaliyet gösteren Avrupalı bilimsel kuruluşlar
• Üçüncü ülkeler: Yüksek düzeyde sanayileşmiş ülkelerin finansmandan yararlanma imkânı azalmaktadır.

Programa başvuru;
Programa başvuru teklif çağrılarına karşılık yapılmaktadır. Tüm teklif çağrıları ilgili internet adresinde bulunmakta, başvurular elektronik olarak yapılabilmektedir. Proje teklifinin belirli bir başlık altındaki faaliyetlere uygun olması, Proje ekibinin oluşturulması ve ilgili başlığa göre bir görev ve sorumluluk dağılımı yapılması ve projenin amacına uygun nitelikte bir koordinatör bulunması gerekmektedir. KOBİ'lerin konsorsiyumlarda yer alması teşvik edilmektedir. Konsorsiyum ortağı aranması ve proje teklifinin hazırlık aşamalarında Ulusal irtibat noktasıyla bağlantıya geçilmesi yararlı olmaktadır.

Türkiye'de programla ilgili yürütülen faaliyetler ve son gelişmeler: TR-Access projesi kapsamında ulusal irtibat noktası TÜBİTAK, KOBİ'lere yönelik 6. ÇP proje yazma teknikleri konulu eğitimler düzenlemektedir.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: