24 Temmuz 2008 Perşembe

AB Komisyonu, yeni araştırma programı önerisini 6 Nisan 2005 tarihinde açıklamıştır. Öneriyle, 7. Çerçeve Program (ÇP) bütçesine 6.ÇP’ ye oranla yıl bazında yaklaşık iki kat artışla, 67,8 milyar Euro tutarında bir fon ayrılması talep edilmektedir {2006 yılında sona erecek 6.ÇP’ nin bütçesine dört yıl için 17,5 milyar Euro ayrılmıştır).

• Proje araçları yerine konulara ağırlık verilmesi
• Avrupa Teknoloji Platformlarının kurulması
• Avrupa Araştırma Konseyi'nin kurulması
• "Bilgi Bölgelerinin geliştirilmesi
• Uluslararası işbirliğini kolaylaştırıcı eylemlerin hayata geçirilmesi
• Özel sektör yatırımlarını araştırmaya çekmek için risk paylaşımı imkânı
sunulması
• Güvenlik konusunun çerçeve programları kapsamına dâhil edilmesi
Önerilen program, işbirliği, fikirler, insan ve kapasiteler olmak üzere dört Özel programdan oluşmaktadır. Bunlar, Avrupa araştırma politikasının dört temel hedefine karşılık gelmektedir. Ayrıca, Ortak Araştırma Merkezi'nin (JRC) nükleer olmayan faaliyetlerini kapsayan özel bir program daha tanımlanmıştır,

İşbirliği Özel Programı, sanayi ve araştırma kuruluşlarının birlikte çalışmalarıyla kilit alanlarda Avrupa'nın liderliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Ortak araştırma, ortak teknoloji inisiyatifleri, uluslararası işbirliği, ulusal araştırma programlarının eşgüdümüne ilişkin ağlar bu fasıldan desteklenecektir, işbirliği Özel Programı, kesişen araştırma konularını içeren, operasyon el olarak bağımsız, tutarlı ve uyumlu alt programlara ayrılmaktadır:

• Sağlık (7,4 milyar Euro)
• Gıda, Tarım ve Biyoteknoloji {2,2 milyar Euro)
• Bilgi ve İletişim Teknolojileri (I 1,2 milyar Euro)
• Nano teknoloji (4,3 milyar Euro)
• Enerji (2,6 milyar Euro)
• Çevre (2,2 milyar Euro)
• Ulaştırma (Havacılık dâhil) (5,3 milyar Euro)
• Sosyal ve Ekonomik Bilimler ve Beşeri Bilimler (700 milyon Euro)
• Güvenlik ve Uzay (3,5 milyar Euro)

Fikirler Özel Programı ile Avrupa seviyesinde rekabetin teşvik edilmesi yoluyla bilimsel altyapının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Program kapsamında, Avrupa seviyesinde yürütülecek mühendislik bilimleri, sosyoekonomik bilimler ve beşeri bilimleri kapsayan bilimsel ve teknolojik araştırmanın desteklenmesi, ayrıca bağımsız bir "Avrupa Araştırma Konseyi"nin kurulması öngörülmektedir.

İnsan Özel Programı, Avrupa'daki teknoloji ve araştırma alanlarında çalışan insan kaynakları potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesini hedeflemektedir. Temel eğitim ve yaşam boyu eğitimin desteklenmesi, üniversite-sanayi arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, Avrupa'nın araştırmacılar için daha cazip hale getirilmesi programın Öncelikleri arasında yer almaktadır.

Kapasiteler Özel Programında ise, Avrupa genelinde araştırma ve inovasyon yeteneklerinin geliştirilmesi ve en uygun şekilde kullanımının sağlanması hedeflenmektedir. Bu alan için 6,6 milyar Euro tutarında bütçe ayrılması öngörülmektedir. Kapasiteler Özel Programı kapsamında, araştırma altyapılarının geliştirilmesi ve en uygun kullanımının sağlanması, Avrupa genelindeki araştırma potansiyelinin değerlendirilmesi, KOBİ'ler yararına olan araştırmaların teşviki, toplumun ve bilimin birbirine yakınlaştırılması, uluslararası bilim ve teknoloji işbirliklerinin oluşturulması ve bilgi bölgelerinin geliştirilmesi gibi hususların desteklenmesi planlanmaktadır.
.ÇP’ nin Konsey ve Parlamento tarafından onaylanmasının ardından üçüncü ülkelerin katılımına açılması beklenmektedir. Onaylanmış program üzerinde müzakere yapılması mümkün olmamakla birlikte, üçüncü ülkelerin katılım payları ve iştirak edecekleri alt programlar görüşmelere konu olabilmektedir.

6.ÇP’ ye katılan otuz üç ülkeden biri olan Türkiye'nin, Ulusal Bilim ve Teknoloji stratejisi çerçevesinde, yeni programa katılımı hususundaki değerlendirmeler devam etmektedir.
Programın süresi: 2005–2008 Programın bütçesi: 149 milyon € Programın amaçlan:
Dijital içerik Programı, Avrupa sayısal içeriğinin üretilmesini, kullanımını ve yaygınlaştırılmasını desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir programdır. Öncelikle içeriğin Avrupa'ya yönelik ya da Avrupa ile ilgili bir içerik olması gerekmektedir.

İkincisi, içeriğin hâlihazırda sayısallaştırılmış olması ya da program hedeflerine uygun olarak sayısal hale getirilmesi gerekmektedir. İçeriğin üretilmesi, kullanımı ve yaygınlaştırılması ile Avrupa Birliği üyesi ve aday ülke vatandaşları ya da genel olarak kullanıcıları açısından kendi alışkanlıklarına (dil, gelenek, kültür vs.) uygun şekilde üretilmiş, anlaşılabilir ve kullanılabilir bilgi ifade edilmektedir. Özellikle, yeni teknolojilerden yararlanarak sanayide dijital kültürü geliştirmek ve işletmelerin rekabet güçlerini artırmak programın amaçları arasında yer almaktadır.

Programın faaliyet alanları:
• Kamu sektörüne ilişkin bilgiye erişimin ve bilgi kullanımının iyileştirilmesi
• Çok dilli ve kültürlü bir ortamda içerik üretiminin yaygınlaştırılması,
• Dijital içerik sektörünün dinamizminin artırılması.
Program kapsamında uluslar veya sektörler arasındaki yenilikçi projeler desteklenmektedir. Söz konusu projeler dijital içerik üretiminin yanı sıra konuyla ilgili seminer, konferans, çalış tay, pazar araştırmaları veya bilginin yaygınlaştırılması faaliyetleriyle de ilgili olabilmektedir.

Programdan yararlanabilenler, ilgili bölgeler:
• Dijital içerik üreten tüm firma ve organizasyonlar
• Tasarımcı, yayıncı ve dağıtımcılar
• İnternet hizmeti veren şirketler
Programa AB üye ve aday ülkeleri, Avrupa Serbest Ticaret Alanı (EFTA)

Programa başvuru:
Programa başvuru teklif çağrılarına cevaben yapılabilmekte, çok uluslu veya
çok ortaklı konsorsiyumlar projelerine finansman elde edebilmektedir.
Türkiye'de programla ilgili yürütülen faaliyetler ve son gelişmeler: Programın Türkiye'deki Ulusal İrtibat Noktası Devlet Planlama Teşkilatı'dır. Türkiye, 2005 yılında sona eren Dijital İçerik Programına katılmaktaydı. Yeni dönemdeki programa katılmama kararı alınmıştır.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: