16 Temmuz 2008 Çarşamba

Girişimciliğin teşvik edilmesinde KOBİ'lerin finansmana erişimi önemli bir yere sahiptir. KOBİ’lerin dış kaynaklı finansmandan yararlanmaları genellikle üç şekilde gerçekleşmektedir.

1) Mali araçlar: AB'de pek çok üye devletin risk faktörü taşıyan sektörlerde, özellikle kurulma aşamasındaki KOBİ'lere yönelik destek mekanizmaları bulunmaktadır. Bu desteklerin KOBİ’lerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilmesi ve başvuru prosedürlerinin kolaylaştırılması önemlidir. Mali araçlar hem üye ülkeler hem de AB düzeyinde yerel bankalar ve girişim (risk) sermayesi kuruluşları aracılığıyla kullandırılabilmektedir.

2) Banka kredisi kullanımı: AB Komisyonu banka kredisi kullanımının çerçevesini iyileştirmeye yönelik çalışmalarda bulunmaktadır. Avrupa Birliği'nin finansman kuruluşları -Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yatırım Fonu» da KOBİ'lerin finansmandan yararlanmalarında önemli rol oynamaktadır. Bu alanda önem kazanan hususlardan biri, bankaların giderek riske duyarlı hale gelmeleri ve kredilendirme aşamasında KOBİ'leri derecelendirmeye tabi tutmalarıdır.
KOBİ'lerin krediden yararlanabilmek için daha iyi iş planları ve mali analizler hazırlaması, bankaya doğru zamanda doğru bilgiyi ulaştırması gerekmektedir.

3) Öz sermaye finansmanı: Risk sermayesi kullanımı büyüme potansiyeline sahip firmaların tercih ettiği ve gittikçe yaygınlaşan bir finansman türüdür. Avrupa'da risk sermayesi piyasasının gelişimine paralel olarak iş meleklerinin veya iş melekleri ağlarının da yaygınlaştığı gözlemlenmektedir.

Önümüzdeki dönemde Avrupa mali hizmetler piyasasında giderek rekabet ve istikrarın yerleşeceği öngörülmektedir. Bu sürecin KOBİ'lerin de yararına olması için AB'nin çalışmaları sürmektedir. Söz konusu çalışmalar finansmanda yasal çerçevenin iyileştirilmesi, kurulma aşamasındaki firmalara özellikle mikro kredi ve teminat kolaylığı gibi araçlarla daha fazla destek sağlanması ve KOBİ'lerin mali varlıklarının artırılması konularına odaklanmaktadır .

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: