17 Temmuz 2008 Perşembe

Avrupa Birliği'nin finans kuruluşu Avrupa Yatırım Bankası öncelikli olarak AB'ye üye ülkelerin kalkınmasına, ekonomik ve sosyal açıdan bütünleşmesine katkıda bulunmaktadır. AB'nin hedefleri doğrultusunda kalkınma projelerine finansman sağlamaktadır. Birlik dışında ise AB'nin kalkınma ve işbirliği anlaşmaları kapsamında finansman desteği vermektedir.

AB üyesi devletler doğrudan AYB üyesi olmakta ve Banka kaynaklarına katkıda bulunmaktadırlar. Bununla birlikte Bankanın yasal statüsü ve finansal özerkliği bulunmaktadır. Bankacılığın temel ilkeleri doğrultusunda, AB'nin hedeflerine ulaşabilmesi amacıyla öz kaynaklan ve dünya piyasalarından edindiği kaynaklarla yatırım projelerine uzun vadeli finansman sağlamaktadır.

AYB’ nin faaliyet gösterdiği ülkeler:
—Üye ülkeler
—Aday ülkeler
—Akdeniz ülkeleri
—AKP (Afrika Karaip Pasifik ülkeleri)
—Batı Balkan ülkeleri
—ALA (Asya ve Latin Amerika ülkeleri)

Bankanın diğer öncelikler değişmemiştir:
• KOBİ'lerin desteklenmesi
• İnsan kaynaklarının ve özellikle sağlığının desteklenmesi.
Mart 2000 tarihinde gerçekleştirilen Lizbon Zirvesi sonuçlan doğrultusunda KOBİ'leri desteklemek amacıyla AYB ve Avrupa Yatırım Fonu'nun bir araya gelmesiyle oluşan AYB Grubu'nun kurulması kararlaştırılmıştır. AYB (%59.15), Avrupa Komisyonu (%30) ve diğer Avrupalı finansman kuruluşlarıyla (% 10.85) beraber AYF’ nin ortağı olmuştur.
AYB Grubu böylece KOBİ'lere de orta ve uzun vadeli krediler, risk sermayesi ve teminat gibi çeşitli destekler sağlayabilmektedir. AYF kapsamındaki faaliyetleri dışında AYB, KOBİ'lere yerel bankalar aracılığıyla orta ve uzun vadeli "global krediler" sağlamaktadır.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: