18 Temmuz 2008 Cuma

Global krediler, AYB kriterlerine uygun KOBİ'lerin yatırım projelerinde bankalar veya finansal kuruluşlar aracılığıyla kullandırılmaktadır. Aracı kuruluşlar projelerin desteklenmesinde AYB finansmanına katkıda bulunmaktadır.

AYB global kredilerinden 500'den az çalışanı olan ve mal varlığı 75 milyon Euro'nun altındaki firmaların yanı sıra yerel yönetimler de yararlanabilmektedir, Toplam bütçesi 25 milyon Euro'yu aşmayan yatırım projelerine veya yerel yönetimlerin küçük altyapı projelerine de finansman sağlanmaktadır. Proje bütçesinin en fazla %50'si veya 12,5 milyon Euro'luk bölümü finanse edilmektedir". Genelde 5 ile 12 yıl arasında vadeler söz konusudur. Faiz oranları AYB’ nin belirlediği kriterler doğrultusunda aracı bankayla birlikte kararlaştırılmakta, geri ödemeler aracı bankaya yapılmaktadır.

Başvuru aracı banka veya finans kuruluşuna yapılmaktadır. AYB kredilerinden yararlanmak üzere yapılan başvuruların AB hedeflerine ve AYB’ nin faaliyet alanlarına uygunluğu aracı kuruluşlarla yakın ilişki içerisinde değerlendirilmektedir.

Yatırım şu şekillerde olabilmektedir:
— altyapı projeleri
—su rezervleri ve hijyeni
—çevrenin korunması

Ayrıca projenin ekonomik, teknik ve mali özellikleri de değerlendirilmeye alınmaktadır. Diğer bir deyişle projenin ekonomik getirişi ve uygulama takviminin yanı sıra projenin çevreye duyarlılığı, finansman planı, teknik ortakları gibi konular değerlendirme aşamasında öne çıkmaktadır. Başvuru sahibinin mali durumu, beklediği nakit akışı da proje başvurusunda yer almalıdır.
Yapılan değerlendirme sonrasında AYB Yönetim Kurulu finansman kararını vermekte ve daha sonra projenin İlerleyişi düzenli olarak izlenmektedir.

AYB, maliyeti 25 milyon Euro'nun üzerindeki projelere "bireysel krediler" sağlamaktadır. Bu durumda başvuru AYB’ ye doğrudan yapılmaktadır.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: