19 Temmuz 2008 Cumartesi

Avrupa Yatırım Bankası, Lizbon Stratejisinin 2010 vizyonunu, bilgi temeline dayanan Avrupa ekonomisini ve yenilikçiliği temel bir öncelik olarak benimsemiştir- Yenilikçilik 2000
programının ilk üç yıllık uygulama döneminin sonuna gelinmiş ve Haziran 2003 tarihinde söz konusu program "Yenilikçilik 2010 Girişimi" olarak yenilenmiştir. Yenilikçilik 2010 Girişimi, Haziran 2003’ten Aralık 2006'ya kadar olan süreçte 20 milyar Euro'luk bir bütçe ve bu üç yılın sonunda bir ara dönem değerlendirmesi yapmayı öngörmüştür. Bu değerlendirmeyi takiben önceliklerin 2010 yılı temel alınarak gözden geçirilmesi söz konusu olabilecektir.

Yenilikçilik 2010 Girişimi;
—Risk paylaşımına yönelik orta ve uzun vadeli finansman; ayrıca,
—KOBİ’lere risk sermayesi sağlamakta veya karşı teminatlarla krediye
erişimlerini kolaylaştırmaktadır.

Yenilikçilik 2010 Girişimi Avrupa ekonomisinin verimliliğini ve rekabet edebilirliğini artırmak üzere yenilikçiliğin yatırıma dönüşmesi amacını taşımaktadır. Yenilikçilik 2010 Girişimi üç öncelik alanına odaklanmıştır:

—Eğitim: Sanayi ve hizmet sektörlerinde yaşam boyu öğrenim, bilgisayar kullanımının artırılması, uzaktan Öğrenim, yeni kitle iletişim araçlarıyla bilginin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması

—Araştırma&Geliştirme: özel sektörün özellikle KOBİ'lerin ürün geliştirme süreçlerinde, kamusal veya uluslararası araştırma projelerinde kullanılmaktadır. Başlangıç aşamasındaki firmalara destek veren iş geliştirme merkezleri türündeki yapılanmalar da bu olanaktan yararlanabilmektedir. Avrupa Birliği Ar&Ge programları tarafından desteklenen projelere de ortak finansman sağlanmaktadır.

—Bilgi ve iletişim teknolojilerinin üretimi ve yaygınlaştırılması: Donan/m, içerik ve uygulama bazındaki bilgi iletişim teknolojilerinin büyük bir çoğunluğuna destek sağlanmaktadır.
Bu yeni girişimle banka klasik altyapı, teçhizat yatırımlarının yanı sıra fiziksel olmayan yatırımlara destek sağlamaktadır. Ayrıca Banka özel sektör-kamu sektörü ortaklıklarını da özelikle teşvik etmektedir. Yenilikçilik girişiminin Avrupa'nın gelişmekte olan bölgelerine yoğunlaşması ve böylece tüm Avrupa'da vatandaşların teknolojiye erişimlerinde fırsat eşitliği yaratılması hedeflenmiştir. Bu nedenle yeni girişimin kapsadığı coğrafi alanın genişletilmesine karar verilmiştir.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: