19 Aralık 2008 Cuma

Türkiye tarımsal nüfusunun AB ülkelerindeki tarımsal nüfusunun toplamı kadar ve toplam istihdam içinde tarım çalışanların payının ise Türkiye'de %30 civarında, buna karşılık AB ülkelerinde %5 olduğu düşünülürse, tarım sektöründe iki tarafın birbirine karşı dengesiz bir durum gösterdikleri daha İyi anlaşılabilecektir.

Ancak bu dengesizlik, bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin AB^e tam üye olmasıyla denge unsuruna dönüşebilir.

AB'nin bir Ortak Tarım Politikası (OTP)14 vardır ve Türkiye de, tam üyeliğe aday olduğundan bu politikaya tabidir. OTP, tarım ürünleri için ortak fiyat ayarlaması ve arz güvencesini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. AB GSMH’ sinde Sektörel payı %2 gibi mini düzeyde olmasına karşın entegrasyon bütçesinde önemli bir ağırlığı olan tarım, üye olmuş ve olması beklenen ülkeler arasında en fazla müzakeresi yapılan konuların başında gelmektedir.
Türkiye AB Sanayisi ve Bor'a Dayalı Teknolojisi İçin Bir Girdi Üssü Olacak
Türkiye tam üyesi olduğunda, sanayi sektörü için hammadde ve enerji gibi temel girdileri sağlamakta "üs" şeklinde kullanılabilecektir.

Ayrıca, zengin maden (demir, bakır, krom, alüminyum ve Özellikle de bor) yataklarının mülkiyetçisi olarak Türkiye, AB ülkelerinin aksine, sanayileşmiş bir ekonomi olmasa da, mevcut sanayileşme düzeyi ve küresel rekabet karşısında daha fazlası için nitelikli doğal kaynaklara dayanan AB sanayisini sürekli besleyecektir. Örneğin, Türkiye dünya bor rezervlerinin %70’ini elinde bulundurmaktadır. Borun, sanayi ve teknoloji alanlarındaki kullanımı ve katma değeri hızla artan bir maden olduğu dikkate alınırsa, Türkiye'nin AB ile ortaklaşa nasıl bir güce sahip olduğu daha iyi anlaşılabilecektir. Ayrıca, geniş ve verimli orman arazilerine sahip olan Türkiye, AB sanayisinin gereksindiği temel ve ara mal üretimini hızlandıracaktır.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: