10 Aralık 2008 Çarşamba

AB bütçesi. Topluluk politikalarında öngörülen hedeflerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan en etkili araçlardan biridir. 1970’ yılına kadar sadece üye ülkelerin transferleriyle oluşturulan AB bütçesi, bu tarihten itibaren öz kaynak sistemine dayanmaktadır.

Buna göre. AB bütçesi

1- şeker ve glikoz üretiminden elde edilen gelirler ve Ortak Gümrük Tarifesi çerçevesinde elde edilen gümrük vergisi gelirlerinin oluşturduğu geleneksel öz kaynaklar,
2-Üye ülkelerin katma değer vergisi gelirlerinin %0,5’i ve
3-Üye ülkelerin GSMH'sinin belirli bir oranından oluşmaktadır,

AB'de şeker üretimiyle tüketimi arasında dengenin korunması ve şeker harcamalarının finansmanına sektörün katkısının sağlanması amacıyla, şeker pancarı ve şeker üreticilerinden üretim vergisi alınmaktadır. Şeker sektörüne ilişkin müdahale sistemi halen bir reformdan geçmekte olup bu kapsamda önümüzdeki dönemde söz konusu verginin ortadan kalkacağı tahmin edilmektedir. 2002’ yılında AB'de toplam şeker üretimi yaklaşık 17 milyon ton, şeker üretiminden alınan vergi ise yaklaşık 865 milyon Euro tutarında olup, 2002 yılı İçin ton başına vergi miktarı 5 1 Euro civarındadır.

(Gümrük vergilen ile ilgili olarak ise, Türkiye için 2003 yılında %0,3 olan gümrük vergisi gelirlerinin GSYİH’ye oranının önümüzdeki dönemde de değişmeyeceği öngörülmektedir.) Üye devletler geleneksel öz kaynaklara ilişkin gelirlerinin %25’ini bu kaynakların toplama maliyetini telafi edebilmek için kendi bütçelerinde tutmakta ve kalan kısmını AB bütçesine aktarmaktadır .

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: